Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyálkagombák

2009.11.13

Nemrég fedeztem fel a nyálkagombák érdekességét. Persze sokaknak gusztustalanok és undorítóak,taszítóak lehetnek,de az legyen az ő bajuk. Szerintem csodálatos élőlények szépek,változatosak és nagyon hasznosak is.

 

Kép

 

Tudni kell róluk hogy, rendszertanilag az állatok és a gombák közé helyezik őket, amolyan köztes láncszemként. Ugyanis gombákként viselkednek, gomba módjára élik túl a számukra kedvezőtlen környezeti viszonyokat. Ha nem megfelelő a hőmérséklet vagy a páratartalom, akkor betokozódnak, így védve magukat. Amint kedvezőbbre fordul a helyzet újra nekilátnak vegetatív életüknek. Spórákat képeznek és ezekkel szaporodnak. Más gombákat és baktériumokat és korhadó szerves anyagokat "esznek".

 

Kép

Lényeges eltérés azonban a gombáktól hogy, képesek helyváltoztató mozgásra tehát, ha kell mennek ide oda, de leginkább  a sötét helyekre igyekeznek a kajákuk után.  Egy éjszaka alatt  képesek 35-40 cm-es távolságot megtenni. Ez kb. egy ágylábnyi távolság. Szóval lefekvés előtt nézz körül alaposan mert, ha nem veszel észre egyet is este az ágyadon akkor, reggelre simán rádmászik. Rengeteg féle színben, méretben és formában léteznek. Magyarosrszág területén is igen nagy számban fordulnak elő. Esős időben lehet látni őket leginkább, korhadó fadarabokon és sötét nyirkos helyeken.

 

 

Kép

 

 

A mappában található képek előnézete A természet érdekességei

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Válasz

(Onyx, 2009.11.14 23:05)

Köszönöm. :)
A lépcső nincs szabadalmaztatva. :) Sajnos csak egy albumhoz lehet írni üzenetet. Külön egy egy képhez nem.

Lépcső .

(Xerox, 2009.11.13 22:06)

Valójában nem ide akartam írni ezt , csak nem tudtam a képhez írni . Az a lépcső ... Remélem nincs szabadalmaztatva , mert ha lesz erdőm , ( Csak papíron az enyém . ) ilyen lesz a feljárat !

Xerox

(Xerox, 2009.11.13 22:01)

Ez ... Tetszik !